Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förvaring av explosiva varor vid försäljningsställen

Tipsa om artikeln
Vid försäljning av explosiva varor i lokaler där allmänheten har tillträde kan kravet på avstånd till skyddsobjekt vid förvaring oftast inte uppfyllas. Därför finns särskilda bestämmelser för förvaring vid försäljningsställen.

I sådana lokaler får explosiva varor förvaras utan de avstånd till skyddsobjekt som annars krävs vid förvaring om

  • externa skyddsobjekt, d v s skyddsvärda anläggningar, byggnader m.m. i närområdet samt
  • människor som vistas i angränsande lokaler i byggnaden

kan anses ha ett tillräckligt skydd mot explosion. Detta åstadkoms genom att endast tillåta förvaring av begränsade mängder explosiva varor som inte har så stor sprängkraft och genom särskilda krav på förrådens konstruktion.

De explosiva varor som omfattas är produkter i riskgrupp 1.3 och 1.4 (mindre mängder svartkrut kan också tillåtas) såsom fyrverkerier, ammunition till handeldvapen, röksvagt krut och tändhattar.
Enligt bestämmelserna i 9 kap. 34 § MSBFS 2016:3 får följande mängder (nettovikter) förvaras utan avståndskrav i eller i anslutning till försäljningslokal:

  • Högst 100 kg explosiva varor i riskgrupp 1.3 och 1.4 samt högst 10 kg svartkrut i riskgrupp 1.1.
  • Om varorna hindras från att spridas vid antändning, upp till 200 kg explosiva varor i riskgrupp 1.3 och 1.4.
  • Om förrådets brandskydd förstärks till minst EI60, varorna förvaras glespackat (högst 10 kg nettovikt/m3 förrådsvolym) och hindras från att spridas vid antändning, upp till 1000 kg i riskgrupp 1.3 och 1.4.

Exempel på sätt att hindra de explosiva varorna att spridas vid antändning är att placera dem i burar av stål, rum med betong- eller tegelväggar och ståldörrar eller skåp av plåt. Gipsväggar och dörrar av trä anses otillräckliga för att säkert förhindra spridning. Om plåtskåp används måste dessa vara tillräckligt starka så att de inte öppnas av trycket från explosionerna vid en antändning. Burar är mest lämpliga till fyrverkerier medan säkerhetsskåp enligt SSF 3492 för ammunition och krut uppfyller både kravet på tillträdesskydd och hindrar varorna från att spridas vid antändning.

Fyrverkerier får tas ur förrådet och ställas fram på en försäljningsplats när försäljning pågår om de hålls under uppsikt och endast är åtkomliga för försäljningspersonalen.


 

Publicerad: 2010-11-10 kl. 10:59
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se