Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förvaring av ANE

Tipsa om artikeln
LBE:s tillämpning på förvaring av ammoniumnitratemulsioner, -suspenspioner och –geler
Ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler används som utgångsämnen vid tillverkning av explosiv vara. Sådan tillverkning är alltid tillståndspliktigt enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE).
 
Förutsatt att emulsionen, suspensionen eller gelen har godkänts för transport under UN-nummer 3375 i Klass 5.1 (oxiderande ämnen) enligt ADR, och att den inte på något sätt förändrats efter transporten (t.ex. genom att något ämne tillsats), anser MSB att följande ska gälla för förvaringen av dessa produkter:
  • Förvaring i behållare av icke-medbrinnande material ska enligt MSB betraktas som förvaring av explosiv vara, om det inte visats att tillräcklig tryckavlastning finns. Sådan förvaring är tillståndspliktig enligt LBE.
     
    Ett exempel på icke-medbrinnande material är stål. Då det kan vara svårt att bedöma huruvida tryckavlastningen är tillräcklig, bör sådana ärenden skickas på remiss till MSB:s enhet för farliga ämnen (se 14 § förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor).
     
  • Förvaring i behållare av medbrinnande material ska enligt MSB inte betraktas som förvaring av explosiv vara. Då produkter som godkänts för transport under UN-nummer 3375 inte heller är brandfarliga varor, omfattas de i dagsläget överhuvudtaget inte av LBE och förvaringen är således inte heller tillståndspliktig. Exempel på medbrinnande material är plast och aluminium.
Med medbrinnande material menas att materialet smälter vid yttre brandpåverkan. Ovanstående bedömning av förvaringen med avseende på LBE baserar sig på genomförda experiment och olyckor som skett.
 
I samband med förvaringen av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler sker ofta även förvaring av fast ammoniumnitrat. Ammoniumnitraten omfattas av MSB:s föreskrifter SÄIFS 1995:6, och förvaring av mer än 10 ton är tillståndspliktig.

 
Tillverkningen av explosiva varor med ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler är alltid tillståndspliktig. Sådan tillverkning sker vanligtvis med s.k. laddtruckar (MEMU:s), och MSB har gett ut en särskild broschyr om tillämningen av LBE i dessa fall.
 
Publicerad: 2011-08-31 kl. 15:53
Kontakt:
Lorens Van Dam lorens.van.dam@msb.se