Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hantering av handsprit

Tipsa om artikeln
Handsprit (alkogel, handgel, etc) är ett nytt fenomen i vardagslivet. Rekommendationer i samband med försök att hindra spridning av den nya influensan A(H1N1) har gjort att handsprit nu finns tillgänglig på många platser och att många nya aktörer kommit in på marknaden när det gäller dessa produkter.
Fakta
Handsprit, alkogel, handgel är samtliga produkter med hög alkoholhalt som används för desificering för att förhindra smittspridning.
 
De flesta produkterna innehåller en hög halt av denaturerad etanol och ska vara märkta med "Brandfarligt" eller "Mycket brandfarligt".
 
Produkter utan alkoholer förekommer också.
 
Från att tidigare ha varit en produkt som huvudsakligen använts på sjukhus och i andra vårdrelaterade sammanhang är användning av handsprit nu en vardaglig företeelse för de flesta människor.
 
För att få tillräcklig desificerande effekt innehåller de flesta av dessa produkter en alkoholhalt runt 70 % eller högre. Det gör att de under olyckliga omständigheter lätt kan antändas vid rumstemperatur.

Tillverkning/lagring

Tillverkning och/eller lagring av handsprit ska ske enligt de bestämmelser som finns i SÄIFS 2000:2 Hantering av brandfarliga vätskor. Flera andra föreskrifter kan också behöva tillämpas, till exempel SRVFS 2004:7 Explosionsfarlig miljö vid hantering av brandfarliga gaser och vätskor.
 
Om hanteringen av samtliga brandfarliga vätskor vid något tillfälle överstiger 500 liter (inomhus, 100 liter gräns för förvaring i hemmet) ska tillstånd för verksamheten finnas.
 
Tillstånd till hantering av brandfarlig vara söks hos den kommun i vilken verksamheten ska bedrivas.
 

SÄIFS 2000:2

 
 
 

Märkning/säkerhetsdatablad

Förpackningar med handsprit ska märkas i enlighet med de gemensamma märkningsregler som finns inom EU. Tillverkare ska dessutom ta fram ett säkerhetsdatablad för produkten.
 

Butik

Hantering av handsprit i butiker ska göras enligt bestämmelserna i SÄIFS 1996:2 Hantering av brandfarliga gaser och vätskor på försäljningsställen. Tillstånd till hanteringen ska finnas om den totalt hanterade mängden brandfarliga vätskor vid något tillfälle överstiger 100 liter.
 
I de allmänna råden till dessa föreskrifter finns bland annat tydliga rekommendationer om hur brandfarliga varor ska placeras i förhållande till andra varor och till utrymningsvägar.
 
Var särskilt noga med att inte exponera stora mängder handsprit i anslutning till ingångar och utgångskassor.
 
 
 

Lagring på arbetsplatser

Vi har fått många frågor om hur man kan förvara mindre lager av handsprit på arbetsplatser, till exempel kontor, där man tidigare inte hanterat brandfarliga varor. Följande kan tjäna som riktlinjer för säker hantering:

Små mängder, upp till ungefär 10 liter

Låt flaskorna stå kvar i sin ytterförpackning, placera denna stadigt i hylla eller på bänk. Undvik att placera kartongen eller flaskorna invid lättantändligt material, till exempel papper, eller direkt under oskyddat lysrör.

Större mängder, mellan 10 och 50 liter

Bör förvaras i ventilerat skåp av trä eller metall. Med ventilerat avses att skåpet ska ha ventilationsöppningar nertill och upptill.

För mängder över 50 liter

Bör ett brandavskilt (EI30) utrymme eller skåp användas för förvaring.

Råd vid användning

Den största risken vid användning av handsprit är antändning på grund av statisk elektricitet.
 
Brandfarliga vätskor bör alltid förvaras oåtkomligt för barn, både på grund av brandrisken och på grund av risk för förgiftning. Det här kan vara en regel som kan vara svår att följa i dessa tider när man försöker undvika smittspridning.
 
Det är dock särskilt viktigt att små barn bara tillåts använda handsprit i närvaro av vuxna.

Vad har hänt?

Hittills har antalet olyckor med handsprit varit begränsat, men följer det förväntade mönstret. Nedan finns några exempel på tidningsrubriker:
  • Händerna tog eld (handsprit och statisk elektricitet inom vården)
  • Fyraåring drack sig berusad på handsprit (i Finland, slickade i sig 20 ml från händerna och hade 1,9 promille i blodet)
  • 13 årig flicka medvetslös efter att hon fick i sig handsprit (drack hembränt uppblandat med handsprit)
  • Man avled efter att ha druckit handsprit (tidigare händelse på sjukhus)
  • Lek med handsprit bakom skolbrand (tände eld på alkogel under lek, branden spred sig och skolan brann ner)
  • Satte eld på handsprit vid kyrka (kyrkan klarade sig eftersom inget annat som kunde brinna fanns i närheten)
Publicerad: 2009-11-20 kl. 14:56
Kontakt:
Ingela Hellberg Ingela.Hellberg@msb.se