Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Information om vissa risker

Tipsa om artikeln
Emellanåt får vi upprepade förfrågningar om vissa brandfarliga vätskor. I de fall vi bedömer att det kan vara av allmänt intresse försöker vi lägga ut information och råd om dessa på webbplatsen.

Risker med eter

I slutet av 2005 fann man i ett gammalt färghandelslager flaskor med gammal eter med befarad bildning av explosiva peroxider. Polisens bombgrupp tillkallades och tog hand om flaskorna. Händelsen relaterades i lokalpress och spreds över landet.
 
Ett stort antal frågor från privatpersoner, institutioner, polis och räddningstjänst fick oss att snabbt gå ut med information om risker och hur man ska bete sig om man har misstänkt eter hemma. Vi får fortfarande frågor om eter från olika håll.

Risker med handsprit

Försöken att stoppa ”svininfluensan” i dörren har gett oss nya beteenden och nya produkter. Bland de mest spridda företeelserna är användning av handsprit eller alkogel i desinficeringssyfte. Båda dessa produkter har använts länge inom sjukvården och har i begränsad omfattning tillhandahållits via apotek.
 
Handsprit och alkogel innehåller höga halter alkohol (etanol och/eller isopropanol) och är därmed brandfarliga eller mycket brandfarliga vätskor. Dagsläget (oktober 2009) är att handsprit och alkogel säljs via nya försäljningskanaler av vilka flera inte tidigare hanterat brandfarliga varor och saknar kunskap om hur dessa ska hanteras.
 
För att underlätta för aktörer i handelskedjan och för dem som av olika skäl lagrar handsprit och alkogel i större eller mindre mängd har vi sammanställt information om hur dessa ska hanteras. 

Säker användning av skorstenslös kamin

Det har blivit allt vanligare att man för in eld, i form av alkoholeldade skorstenslösa kaminer i olika utföranden, som trivsel- eller dekorationsdetaljer i hemmiljö eller offentlig miljö. Bränslet är en mycket brandfarlig vätska och kaminerna avger en hel del värme.
 
För att dessa ska vara säkra att använda finns föreskriftskrav på att kaminer där bränslet är brandfarliga vätskor ska genomgå typkontroll och förses med typintyg/certifikat. Sådana kaminer är märkta med provningsorganets namn och certifikatsnummer.
 
Publicerad: 2009-11-11 kl. 14:09
Kontakt:
Ingela Hellberg Ingela.Hellberg@msb.se