Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppgifter om innehållet i databasen brandfarliga gaser och vätskor

Tipsa om artikeln
Databasen över brandfarliga gaser och vätskor är enbart vägledande och innehåller bara de vanligast förekommande brandfarliga gaserna och vätskorna.
Databasen innehåller endast data för rena ämnen samt för vattenlösningar av metanol, etanol, n-propanol (1-propanol) och isopropanol (2-propanol). Sammansatta varor – färg, lim, förtunning, kosmetiska preparat, etc – finns inte med i databasen, men kan naturligtvis också vara brandfarliga om de innehåller så mycket brandfarliga ämnen att de uppfyller kriterierna för brandfarlig gas respektive brandfarlig vätska.
 

Definitioner av brandfarlig gas och brandfarlig vätska

Brandfarliga gaser

Brandfarliga gaser är de gaser som vid 20˚C kan bilda en antändbar gasblandning med luft.

Brandfarliga vätskor

Brandfarliga vätskor är de vätskor vars flampunkt är 100˚C eller lägre.
 
Regler om bestämning av flampunkt finns i MSB:s föreskrifter SRVFS 2005:10 med vissa bestämmelser om brandfarliga varor. De värden på flampunkten som återges i databasen har hämtats ur tillgänglig facklitteratur. Flampunktsvärden inom parentes anger att metoden med öppen degel använts, vilket i allmänhet ger högre värde än i en sluten degel.
 
Vissa andra uppgifter om varorna, till exempel termisk tändpunkt och explosionsgränser i luft, finns i SEK Svensk elstandards handbok 426 Klassning av explosionsfarliga områden – Områden med explosiv gasblandning, utgåva 5.
 
Publicerad: 2009-11-10 kl. 12:12 | Senast granskad:2017-10-11 kl. 15:44
Kontakt:
No such user