Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

E85 - egenskaper och säkerhet

Tipsa om artikeln
Vid introduktionen av E85 på marknaden var kunskaperna om dess egenskaper inte kartlagda i detalj. SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har genomfört en del undersökningar om E85 och Miljöförvaltningen i Stockholm har arrangerat ett seminarium om säkerhet och risker med E85.

Antändning av E85 – undersökning av brännbarhetsgränserna

SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har genomfört försök med bland annat bestämning av brännbarhetsgränserna för E85 och antändning av gasblandningar i bränsletankar. Några viktiga fakta om risker finns SP:s rapport:
  • Bränsleångorna i ett slutet kärl med E85 innehåller till största delen bensinfraktioner, i storleksordningen 70 – 90 %. Den undre brännbarhetsgränsen av sommarkvalitet E85S uppmättes till ca -18˚C och den övre brännbarhetsgränsen till ca 2 -5˚C. Bränsleångorna från E85 är antändbara vid högre temperatur än bensin, vilket innebär en viss förhöjd risk jämfört med bensin.
  • En antändning av bränsleångorna vid påfyllningsröret eller inne i en bränsletank kan i värsta fall leda till en tryckökning inne i tanken så att denna deformeras eller brister. Även bilens bottenplatta kan deformeras. Kortvariga flammor från påfyllningsrör och/eller sprickor i tanken kan förväntas.

Informationsskriften Brandposten

SP ger ut informationsskriften Brandposten. I två nummer finns artiklar om E85: Nummer 35, 2006, sid. 14-15 samt nummer 37, 2007, sid. 16-18. Båda artiklarna kan läsas på SP:s webbplats.

Seminarium "Etanol (E85) som drivmedel – säkerhet och risker"

Miljöförvaltingen i Stockholm anordnade ett seminarium om E85 den 27 nov 2007. Seminariet genomfördes av Miljöförvaltningen, Vägverket och Räddningsverket.

Material från seminariet

Skip Navigation Links.

Publicerad: 2009-11-10 kl. 11:16
Kontakt:
Ingela Hellberg Ingela.Hellberg@msb.se