Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandprov med etanolbränsle

Tipsa om artikeln
Under 1980- och 1990-talet utfördes större brandprover med etanol i olika scenarier.
Några brandprov med E85 har inte utförts i Sverige. Däremot har det tidigare gjorts två brandprov med ren etanol. Vid det ena gjordes på 1980-talet försök i Lodby med ren etanol ibland annat cistern. Det andra gjordes på 1990-talet i Berga med ren etanol i tankfordon (så kallade kemfordon utan isolering). Försöken, som bland andra Skandia (numera If) svarade för, filmades.
 
I slutna behållare ger etanol inom temperaturintervallet ca +12˚C till ca +40˚C upphov till explosiva ång-luftblandningar (se diagram i "Faktablad om brännbarheten för E85" ).
 
De två brandproven visar att de explosiva blandningarna antänds. Antändningen sker när temperaturen på plåtens insida når den termiska tändtemperaturen +363˚C. Detta inträffar i proven redan efter cirka 3 minuter. Tiden avgörs av brandens intensitet, behållarens fyllnadsgrad och isolering.
 
 
Publicerad: 2009-11-10 kl. 11:38
Kontakt:
No such user