Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gasolslang och regulator till gasapparat

Tipsa om artikeln
Gasolslang används mellan regulator och gasapparat. På vissa gasapparater finns gasolslangen med regulator monterad vid försäljning medan man i andra fall får köpa gasolslang och regulator separat och själv montera gasolslangen på regulatorn och gasapparaten.

Normalt anslutningstryck mellan regulator och gasapparat är i Sverige 30 mBar.

Gasolslang regleras i föreskrifterna SÄIFS 2000:4 om cisterner, gasklockor, bergrum och rörledningar för brandfarlig gas under benämningen ”slangledning”. Generellt uppfylls föreskrifternas krav när slangledningen uppfyller kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2016:1) om tryckbärande anordningar och motstår UV-ljus, ozon och mekaniskt slitage; är armerad med korrosionsbeständigt material och är märkt så att man kan utläsa dess användningsområde. Den ska också vara inspekterbar, inte längre än nödvändigt och vara skyddad mot förslitning och yttre påverkan. Enligt kommentardelen till föreskrifterna ska en slangledning inte vara längre än nödvändigt och normalt kan det räcka att en slangledning är under 1,5 m. I kommentardelen anges också att gasolslangar tillverkade enligt vissa utländska standarder inte är avsedda för temperaturer ner till -30 °C och därför inte får användas i vårt klimat

Är gasolslangen märkt -30 °C eller ’kaltbeständich’ är det lätt för brukaren att se att slangledningen tål nordiskt klimat, men det kan också påvisas genom märkningen av vilken standard som använts.

Ett regelförändringsarbete pågår och föreskrifterna SÄIFS 2000:4 planeras att upphävas under våren 2019, men kraven gäller så länge föreskrifterna är i kraft.

Regulatorn är en tryckbärande anordning och ska följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2016:1.

Publicerad: 2018-10-03 kl. 14:45
Kontakt:
Christer Sandqvist Christer.Sandqvist@msb.se