Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Batteriladdning

Tipsa om artikeln
Vid laddning av batterier kan vätgas bildas. Vätgas är en brandfarlig gas som lätt kan antändas i blandning med luft och orsaka explosion. Det är därför viktigt att en laddningsstation för batterier eller annan batterianläggning utformas med god ventilation för att vädra bort den vätgas som bildas.

För stationära batterier finns standarden SS-EN 50272-2, Laddningsbara batterier och batterianläggningar – Säkerhet – Del 2: Stationära batterier.

För utformning av laddningsstationer för truckar finns standarden SS-EN 62485-3, Laddningsbara batterier och batterianläggningar – Säkerhet – Del 3: Traktionsbatterier.

En batterianläggning som utformas enligt någon av dessa standarder anses ha tillräckligt god ventilation för att risken för explosiv gasblandning kan anses vara tillräckligt liten. Inget klassat område uppstår då heller i
anslutning till anläggningen (se Explosionsfarlig miljö (ATEX)).

Läs mer om explosionsfarlig miljö (ATEX)

Standarderna omfattar även skydd mot elchock och kortslutning, åtgärder mot risker med elektrolyt, märkning och transport av batterier med mera. Se även Arbetsmiljöverkets föreskrifter om blybatterier, AFS 1988:4.

Till Arbetsmiljöverkets webbplats

 

Publicerad: 2013-05-21 kl. 10:07 | Senast granskad:2018-04-06 kl. 11:21
Kontakt:
Carina Fredström Carina.Fredstrom@msb.se