Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aerosolbehållare

Tipsa om artikeln
I Sverige saluförs årligen uppemot 100 miljoner aerosolbehållare, i vardagligt tal ofta kallade sprejburkar. En aerosolbehållare kan ha många olika innehåll, till exempel färg, smörjmedel, läkemedel, kosmetika eller livsmedel.

Hantering av brandfarliga aerosoler

Brandfarliga eller extremt brandfarliga aerosoler betraktas som behållare med brandfarlig gas, oavsett om det är en vätska eller gas i behållaren som är brandfarlig. Därför omfattas hanteringen av dem av föreskrifterna om brandfarlig gas i lös behållare, SÄIFS 1998:7. De ställer bland annat krav på hur de får förvaras.
 

Tillstånd för brandfarliga aerosoler

Om en verksamhet behöver tillstånd eller inte beror på hur stor volym brandfarliga och extremt brandfarliga aerosoler som hanteras. Här avses den totala volymen som hanteras vid något tillfälle. Volymen ska räknas som den som är märkt på behållarna. Mer information om tillstånd, samt vilka volymer som kräver tillstånd, hittar du via denna sida:  

Konstruktions- och märkningskrav

Konstruktions- och märkningskrav för aerosolbehållare finns i MSB:s föreskrifter om aerosolbehållare MSBFS 2018:1. Föreskrifterna riktas sig främst till tillverkare och importörer av aerosoler. MSBFS 2018:1 är ett genomförande av aerosoldirektivet (75/324/EEG), och inkluderar det senaste ändringsdirektivet 2016/2037/EU.  
  

Märkningskraven enligt MSBFS 2018:1 är anpassade till CLP-förordningen.

Läs mer om CLP-förordningen

Nedan visas exempel på märkning av aerosolbehållare: Piktogram med flamma (för brandfarliga och extremt brandfarliga aerosoler), samt överensstämmelsemärkningen omvänt epsilon (enligt MSBFS 2018:1).

Piktogram med flamma (för brandfarliga och extremt brandfarliga aerosoler), samt omvänt epsilon (enligt MSBFS 2014:1).

Publicerad: 2014-03-19 kl. 00:00 | Senast granskad:2018-03-22 kl. 16:08
Kontakt:
No such user