Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandfarliga vätskor på utflykten

Tipsa om artikeln
Att vara ute i skog och mark med barnen är ofta en uppskattad aktivitet hos både barn och personal. Ofta används spritkök eller öppen eld för matlagning.

Olyckor har inträffat

En del svåra olyckor har inträffat på skolutflykter, där barn och unga blivit allvarligt skadade. Över en tredjedel av alla brännskador som människor får vid öppen eld beror på brandfarliga vätskor. Särskilt allvarliga olyckor inträffar vid hantering av flaskor eller dunkar.

Detta beror på att man underskattar hur lättantändliga vätskorna är och att antändning i närheten av en öppen flaska med koncentrerad sprit ofta leder till att behållarna exploderar. Då behållare exploderar kastas brinnande vätska på oskyddad hud eller antänder kläder som i sin tur smälter fast vid huden och vållar svåra brännskador ofta även på flera personer samtidigt.

Det är den övre delen av kroppen, framförallt händerna, som är mest utsatt för skador. Därefter ansikte och huvud. De skadorna uppkommer om man blåser på elden eller kastar på en brandfarlig vätska på elden, som gör att den flammar upp snabbt.

Artiklar om olyckor med brandfarliga vätskor

Barn brännskadade i skogen - Sundsvalls tidning (extern länk, nytt fönster)

Elev brännskadades av stormkök - Sveriges television (extern länk, nytt fönster)

Brännskadades under utflykt - Hela Hälsingland.se (extern länk, nytt fönster)

Pojke svårt skadad på skolutflykt - Skånskan.se (extern länk, nytt fönster)

Så här undviker du olyckor vid användning av brandfarliga vätskor på utflykten

Det finns många risker med att använda till exempel spritkök, tändgelé eller handsprit, men olyckorna går lätt att undvika. Här kan du se vår instruktiva film om hur man hanterar brandfarliga vätskor på utflykten:

 

Se även vår checklista för säker hantering av spritkök, spritbrännare och liknande, samt säker användning av handsprit och tändgelé (pdf, nytt fönster)

Publicerad: 2014-01-09 kl. 14:59 | Senast granskad:2017-06-12 kl. 17:27