Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkerhet i skola

Tipsa om artikeln
Med över 1,4 miljoner elever är skolan Sveriges största arbetsplats. Varje år söker drygt 36 000 barn och ungdomar akutvård på grund av att de har skadat sig under skoltid. Barn i åldrarna 10–12 år drabbas mest och pojkar är överrepresenterade i alla åldersgrupper.

Barn har rätt till en trygg och säker miljö, det fastställs i Skollagen men också i Konventionen om barnets rättigheter. Ändå upplever många barn otrygghet, hot och våld i skolan, och många barn råkar ut för olyckshändelser och skador. Forskning har visat att otrivsel, skadegörelse, mobbning och olyckshändelser i skolan har ett starkt inbördes samband. Det finns alltså alla anledning att ha en helhetssyn och att samarbeta mellan olika verksamhetområden när man vill skapa en trygg och säker miljö för förskole- och skolbarn. Men en god skolmiljö är inte bara säker, utan i bästa fall också utvecklande, utmanande och inbjuder till lek. Mot bakgrund av detta är säkerhet i skolan ett fokusområde för Barnsäkerhetsrådets arbete under 2012-2015.

Skador i skolan kan förebyggas. En god förutsättning är att man känner till var, när och hur barn skadas i skolan. Därför presenterar vi på dessa sidor generell statistik samt regler, tips och råd om hur man kan arbeta systematiskt med säkerhetarbete i skolan.

Barnsäkerhetsrådet tema skola
Publikationsnummer:
MSB941
 
 
Publicerad: 2012-10-23 kl. 10:19 | Senast granskad:2014-10-07 kl. 15:23
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete