Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Barn och ungas säkerhet

MSB arbetar för att förebygga skador och olyckor bland barn och unga i hemmet, i skolan och på fritiden. Vi har ett särskilt uppdrag att driva på arbetet med barns och ungas säkerhet nationellt och samordna andra myndigheters och organisationers arbete. I arbetet ses barn som aktörer och rättighetsbärare i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter.

Samordning barnsäkerhet

MSB har uppdraget att samordna arbetet för barn och ungas säkerhet och att motverka skador till följd av olycksfall. Samordningen sker på nationell nivå i ett barnsäkerhetsråd.

Skolmaterial

Här kan du som arbetar inom förskola, grundskola och gymnasium få tips på material om samhällets och den enskildes säkerhet och beredskap vid olyckor, kriser och krig. Materialet vill inspirera till lärande om hot och risker såväl i vardagen som ur ett nationellt och globalt perspektiv.

Säkerhet i skola

Med över 1,4 miljoner elever är skolan Sveriges största arbetsplats. Varje år söker drygt 36 000 barn och ungdomar akutvård på grund av att de har skadat sig under skoltid. Barn i åldrarna 10–12 år drabbas mest och pojkar är överrepresenterade i alla åldersgrupper.

Fakta och statistik barnsäkerhet

Varje år söker cirka 200 000 barn och ungdomar akut läkarvård efter olycksfall. Skador är den näst vanligaste dödsorsaken för barn över ett år, både bland pojkar och bland flickor. Över hälften av alla skador drabbar barn under 6 år.