Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vanliga olyckstyper hos äldre

Tipsa om artikeln
Äldre personer är överrepresenterade i nästan alla typer av olyckor. Varje år skadar sig över 100 000 äldre på olika sätt. Fallolyckorna är det vanligaste.

Fallolyckor

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Under 2012 omkom ca 1 600 personer i fallolyckor, ca 74 000 blev inlagda i sluten sjukhusvård och nästan 240 000 uppsökte ett akutsjukhus efter att ha skadats i fallolyckor.
I åldersgruppen 80 år eller äldre, orsakas nio av tio skador av ett fall. Den vanligaste fallolyckan i de äldre åldersgrupperna är att man snubblar/snavar, drabbas av yrsel, trampar fel eller tappar balansen. Antalet dödliga fallolyckor förväntas öka dramatiskt de närmaste decennierna när antalet äldre ökar. Samhällets kostnader för fallolyckor uppgick år 2013 till 24 miljarder kronor.

Förgiftningsolyckor

De vanligaste substanserna bakom förgiftningarna är alkohol, läkemedel och narkotika. Under senare år har förgiftningar med paracetamol blivit allt vanligare. Paracetamol är den verksamma substansen i Alvedon, Panodil och Pamol, smärtstillande medel som numera säljs i livsmedelsaffärer och bensinstationer.

År 1997 dog 103 personer i förgiftningsolyckor. År 2012 hade denna siffra ökat till 405 - en ökning med 300 procent. År 2012 blev nästan 2000 personer inlagda i sluten sjukhusvård till följd av förgiftningsolyckor.

Drunkningar

Mellan 100 och 140 personer omkommer årligen i drunkningsolyckor i Sverige. En varm sommar drunknar fler än en kall. Drunkning är ofta associerat med alkoholkonsumtion. Det är fler män än kvinnor som drunknar. Samhällskostnaderna för drunkningsolyckor uppgick 2013 till 0,9 miljarder.

Bränder

Antalet döda i brandolyckor ligger omkring 60 - 80 per år. Det är framförallt bostadsbränder som leder till dödsfallen. De som omkommer i bränder är ofta män, äldre och missbrukare. Eftersom rökning, inte sällan i kombination med alkoholkonsumtion, ligger bakom en mycket stor andel (två tredjedelar) av dödsfallen så blir det intressant att följa effekten av införandet av självslocknande cigaretter de närmaste åren. Samhällskostnaden för brandolyckor uppgick 2013 till 6,5 miljarder.

Kvävningar

Varje år omkommer omkring 80, mestadels äldre, personer i kvävningsolyckor. Det är fler män än kvinnor som omkommer i dessa olyckor. Den vanligaste kvävningsorsaken med dödlig utgång beror på att man andats in/fått in mat/uppkastningar i luftrören.

MSB:s statistikdatabas

Korta fakta

  • fallolyckor skördar fler liv än någon annan olyckstyp
  • de flesta som avlider till följd av fallolyckor är äldre personer
  • skador bland åldersgruppen 65+ leder till mer än en halv miljon vårddygn per år på sjukhus
  • en av de vanligaste diagnoserna vid sjukhusinläggning är höftledsfraktur
  • en vanlig höftledsfraktur kostar samhället cirka 400 000 kronor
Publicerad: 2009-11-13 kl. 15:52 | Senast granskad:2014-11-12 kl. 09:14
Kontakt:
Stefan Anering Stefan.Anering@msb.se