Till innehåll på sidan

Tillfällen

Sista anmälningsdag: 29 april 2021
Ort: Digitalt
Klockan: 09:00
Längd: 1 dag

Rakeldagen 2021

MSB bjuder in till digitala Rakeldagen, ett evenemang som handlar om säker kommunikation, metodik och sambandsfrågor inom samhällsviktig verksamhet.

Detaljer

Målgrupp

Rakeldagen riktar sig till dig som är sambandsansvarig, beredskapsansvarig eller säkerhetsansvarig i en organisation med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Vi välkomnar även dig som arbetar med inköp eller förvaltning av kommunikationsutrustning och kommunikationstjänster eller arbetar med utbildning och övning inom området samhällsskydd och beredskap.

Kostnad

Gratis för deltagare.

Kontakt

Två pratbubblor som bildar en logotyp där det står Rakeldagen 2021
Två pratbubblor som bildar en logotyp där det står Rakeldagen 2021

Årets tema – Rakel in i framtiden

Dagens Rakel är och kommer att vara ett viktigt kommunikationsverktyg för aktörer inom samhällsviktig verksamhet under lång tid framöver.

Parallellt med arbetet med nästa generations Rakel fortsätter MSB att utveckla och investera i dagens Rakel. Både nutiden och framtiden står i fokus på Rakeldagen 2021. 

Dagens program

 • Camilla Asp, vikarierande generaldirektör MSB, inledningstalar.
 • Inrikesminister Mikael Damberg.
 • Säkra kommunikationer, har vi vad vi behöver? Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB.
 • Nästa generations Rakel, Rakel G2 – Här står vi nu. Sofia Enlund och Anita Galin, projektledare för regeringsuppdragen om Rakel G2, MSB.
 • Panelsamtal om teknikskiftet  – Framtiden är redan här. Paneldeltagare: Fredrik Ryberg, Polisen, Per Andersson ambulanssjukvården Akademiska sjukhuset, Emma Nordwall räddningstjänsten Skåne Nordväst.
 • Rakel som redundant väg inom Region Blekinge. Talare: Henrik Magnell, säkerhetsansvarig, Region Blekinge.
 • Rakels fortsatta framtid och utveckling. Talare: Carl-Fredrik Östman, Tomas Högström och David Nordin, enheten för förvaltning och utveckling, MSB.
 • Samverkan i Rakel när det krisar – Jordbruksverket berättar om egen Rakelanvändning och om samverkan med bland annat Försvarsmakten, frivilligorganisationer och räddningstjänst vid vid insatser för att bekämpa fågelinfluensa. Talare: Johan Loberg, beredskapshandläggare och biträdande signalskyddschef, Jordbruksverket.
 • Din verksamhet och Rakel i dagens hotbild. Talare: Philip Schwab, säkerhetsansvarig, Rakel och ledningssystem, MSB.
 • Hedersutnämnande för Rakel.

Dagens moderator är Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

MSB:s monter

I MSB:s monter har du möjlighet att ställa frågor om Rakel, SGSI och WIS. På plats finns bland annat drift- och teknikansvariga för Rakel och SGSI, Rakel kundstöd, kundansvariga och MSB:s projektledare för införandet av den nya systemreleasen för Rakel, TSR8. Du kan även delta i miniseminarier och videomöten.

Några exempel på innehåll i montern:

 • Mobil datakommunikation för Rakels användarkrets, hur kommer det att fungera?
 • Var med och påverka framtidens Rakel.
 • Kom igång med Rakel sekretess.
 • Trygg och säker kommunikation – Seminarium med Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.
 • Introduktion till SGSI.

Utställare

I webbplattformen för Rakeldagen visar ett 20-tal utställare tjänster, utrustning och erbjudanden. Här ges möjlighet att ställa frågor i chattar och i videomöten.

Anmälan är öppen

Nu kan du anmäla dig till Rakeldagen 2021.

Håll dig uppdaterad i Nytt från Rakel

Få de senaste nyheterna om Rakel och Rakeldagen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev "Nytt från Rakel".

Prenumerera på Nytt från Rakel

Rakel

Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem som används av aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Med Rakel kan medarbetare med samhällsviktiga uppdrag kommunicera säkert och effektivt i vardag, kris och höjd beredskap. MSB ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av Rakel i dialog med användarna.

Rakel

Senast granskad: 13 april 2021

Till toppen av sidan