Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Barents Rescue 2019 - Samverkan för en bättre förmåga att hantera nödsituationer i Barentsregionen

Tipsa om artikeln
Övningen Barents Rescue utgör ett led i att, inom ramen för Barentsavtalet, utveckla förmågan till gränsöverskridande samverkan vid hantering av naturkatastrofer, omfattande olyckor och andra nödsituationer i Barentsregionen.

För en fredlig och stabil utveckling i Barentsregionen

Inriktningen för övningen har från 2016 skiftat från att fokusera på fältövningar till att fokusera mer på planeringsprocessen där struktur, metod, erfarenhetsåterföring samt kompetenshöjande inslag och möjlighet till nätverkande mellan olika aktörer i Barentsregionen är centralt. Genomförandet ska också beakta handlingsplanerna för klimatanpassning och påverkan på Barentsregionen. Under 2019 står Sverige, genom MSB, värd för Barents Rescue och kommer att pröva ett nytt koncept i form av en så kallad Event Week.


Event Week 23 - 27 september 2019

Event Week kommer förutom praktisk träning och fältövningar för insatspersonal även inkludera aktiviteter såsom seminarier, workshops, träning och utbildning. Dessutom kommer särskilda gäster att bjudas in för att besöka övningen. Under Event Week kommer också världens största övning inom katastrofofferidentifiering, DVI (Disaster Victim Identification) att genomföras.
Aktörerna i Norr- och Västerbottens län är i Sverige de som deltar och är närmast berörda av samarbetet i Barentsregionen. Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten, polisen, räddningstjänst och region Norr- och Västerbotten med flera är samverkanspartners i planerings- och genomförandearbetet av Barents Rescue 2019.

Delta i övningen som markör, läs mer här

Intervju med projektledare Maria Jontén

Information om Barents Rescue på nationella minoritetsspråk hittar du här.

Faktablad Barents Rescue 2019 svenska

Faktablad Barens Rescue 2019 English 

Generell presentation om Barents Rescue och Barents Rescue 19

Powerpoint-presentation Barents Rescue 2019 English

Beställ broschyr om Barents Rescue (svenska/minoritetsspråk samt engelska)

Publicerad: 2018-09-05 kl. 14:14
Kontakt:
Stina Wessling Stina.Wessling@msb.se