Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

1,2 miljarder till kommunernas krisberedskap 2019-2022

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-10-16 kl. 09:30
SKL och MSB har slutit en överenskommelse om kommunernas krisberedskap inför den nya mandatperioden 2019-2022. Överenskommelsen omfattar 1,2 miljarder kronor.

– Det här är en bra överenskommelse för Sveriges kommuner. Kommunernas och MSB:s uppgifter förtydligas. Det blir tydligare vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska göra för att stödja kommunernas arbete med krisberedskap. Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsverksamhet som måste fungera vid en kris. Därför är det viktigt att kommunerna har en god krisberedskap, säger Vesna Jovic, VD på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Sommarens skogsbränder understryker behovet av att vi tillsammans stärker krisberedskapen. Klimatförändringar, sårbarheter i den tekniska infrastrukturen, informationssäkerhet och terrorism är exempel på utmaningar som ställer krav på en bättre beredskap, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Vesna Jovic och Dan Eliasson
Vesna Jovic och Dan Eliasson. Foto: Staffan Björk, SKL

En av de viktigaste åtgärderna är att MSB, i samarbete med SKL, ska ta fram en handbok om kommunal krisberedskap. MSB ska även ta fram flera vägledningar, bland annat hur kommunen kan ge information till allmänheten vid en kris, hur kommunen kan planera för att upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet. MSB ska samla egna och andra myndigheters och aktörers stöd på en webbplats.

Fakta

Den nya överenskommelsen gäller för mandatperioden 2019-2022 och tecknas mellan SKL och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är en justering av det tidigare avtalet mellan SKL och MSB som avsåg mandatperioden 2014-2018. Ersättningen till kommunerna är 310 miljoner kronor per år, fördelat över fyra år – totalt 1,2 miljarder kronor.

I Lagen om extraordinära händelser (LEH) regleras att kommunerna ska få en särskild ersättning för de förberedande uppgifterna; risk- och sårbarhetsanalys, planering, geografiskt områdesansvar, utbildning och övning, samt rapportering.

Läs vidare

Överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022 samt överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Övergripande om kommunernas uppgifter enligt överenskommelsen om kommunernas krisberedskap

SKL:s arbete med krisberedskap

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se