Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Att möta informationspåverkan - Handbok för kommunikatörer

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-04 kl. 09:05
MSB arbetar tillsammans med forskare vid Lunds universitet med att ta fram en handbok i att möta informationspåverkan. Handboken riktar sig främst till kommunikatörer i offentlig sektor, och en första utgåva presenteras idag under MSB:s frukostseminarium i Almedalen.

Handboken vill bidra till att kommunikatörer vid bevakningsansvariga myndigheter, länsstyrelser och andra aktörer i offentlig förvaltning självständigt ska kunna öka sin medvetenhet om, identifiera och möta informationspåverkan som riktas mot den egna verksamheten.

I början av 2017, i samband med att MSB inledde ett arbete med att stödja skyddet av valet 2018, togs initiativ till ett samarbete med forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet för att sammanställa aktuell forskning rörande hur en organisation effektivt kan möta informationspåverkan. Sammanställningen resulterade i en forskningsrapport som sedan har legat till grund för en handbok i att möta informationspåverkan.

Ska stärka medvetenhet, kunskap och förmåga

Målsättningen är att forskningsresultaten och handboken ska stärka aktörernas medvetenhet, kunskap och förmåga genom att på ett lättillgängligt, visuellt och praktiskt sätt presentera kunskap och metoder om hur informationspåverkan kan identifieras och mötas.

Handboken består av tre huvudsakliga delar och utgår från kommunikatörens roll och perspektiv:

Medvetenhet

Vad är informationspåverkan, hur används sårbarheter för att påverka samt hur vet jag när och om min organisation är utsatt?

Identifiera

Vad är syftet med informationspåverkan, vilka är de huvudsakliga teknikerna som används och hur hänger dessa komponenter ihop?

Möta

Hur arbetar jag förebyggande i min organisation, hur väljer jag rätt metod för att möta påverkan och hur tillvaratar organisationen erfarenheterna av att vara utsatt?

Slutligen så diskuteras begränsningar när det gäller att möta påverkan och tips ges på vidare läsning.

Handboken kan med tiden komma att uppdateras om omständigheterna förändras.

Att möta informationspåverkan - handbok för kommunikatörer
Antal
 
 

Läs mer om MSB:s arbete med att skydda det svenska valet från informationspåverkan

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se