Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige skickar materiel till Grekland i två omgångar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-03-11 kl. 14:09
Utöver den stora uppgiften med hanteringen av flyktingkrisen så står Grekland inför stora logistiska utmaningar att koordinera och hantera den inkommande hjälpen från medlemsländerna, NGO:s samt civila samhället. MSB planerar därför att skicka materielen i två omgångar.

I första omgången ska tält, värmare, filtar och sängar skickas. Det är sådan materiel som är lätt att plocka valda delar från och som är okomplicerade att sätta upp och använda. I denna transport planerar MSB också göra plats i lasten för materiel från Tyskland, som har bett om Sveriges stöd med transport. Att samfrakta materiel ger ökad kostnadseffektivitet, tar större miljöhänsyn och ger förhoppningsvis en smidigare hantering på plats i Athen. Transport håller på att upphandlas och kommer enligt beräkningar avgå från Sverige inom en vecka.

I omgång två ska MSB skicka boende- och kontorscontainrar (prefabricerade byggnader), dessa kräver viss kunskap för montering och placeringen av dem måste planeras i förväg. MSB avser därför skicka ett team av experter som ska sätta upp de prefabricerade byggnaderna under ledning av de grekiska myndigheterna. Denna transport beräknas kunna skickas inom två veckor.

De tält som skickas är donerade av Lions.

Kontakt: MSB:s presstjänst infober@msb.se