Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny vägledning för hantering av reservkraftprocessen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-01-20 kl. 16:30 | Uppdaterad:2015-01-29 kl. 13:39
Ofta är reservkraft lösningen för att trygga elförsörjningen, som så många samhällsviktiga funktioner är beroende av. För att det ska fungera framgångsrikt krävs ett arbete i form av behovsanalys, projektering, anskaffning och underhåll. Den här vägledningen är ett stöd för dig i arbetet under hela reservkraftprocessen.

Många samhällsviktiga verksamheter har ett kritiskt beroende av el. Det har visat sig både i risk- och sårbarhetsanalyser (RSA:er) och i arbetet med projektet Styrel. Elavbrott kan inträffa av olika orsaker. Därför behövs reservkraft för att trygga elbehovet och på vis funktionaliteten i den samhällsviktiga verksamheten, säger Clas Herbring, projektägare för MSB:s handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet.

När man påvisat att elförsörjningen är kritisk för en verksamhet, startar ett arbete för att få reservkraft på plats. Då behöver verksamhetsansvarig ta fram en reservkraftprocess. Vägledningen ger dig som aktör stöd i allt från att analysera verksamhetens behov av reservkraft, att ställa krav vid upphandling till skötsel av reservkraftgeneratorerna.

Systematisk genomgång av de olika stegen i processen

Olika block i vägledningen vänder sig till olika funktioner och de olika tidslägen man befinner sig i sin reservkraftprocess. Det är, speciellt inledningsvis, bra att vara förberedd på vilka åtgärder som krävs i efterföljande steg. Vägledningen innehåller också ett antal checklistor med exempelvis hänvisning till olika standarder som underlag för kravställning vid upphandling och inte minst för framtida skötsel.

I paketet ingår även ett antal mallar som kan användas i de olika delarna av arbetet.

Temadagar 2015

Under 2015 kommer temadagar att arrangeras om vägledningen. De äger rum den: 23 april i Sundsvall, 7 maj i Luleå, 3 september i Göteborg, 10 september i Lund och 24 september på Arlanda.

Vägledningen är framtagen i samverkan mellan Livsmedelsverket, Elsäkerhetsverket, Energimyndigheten, MSB samt Post och Telestyrelsen.

Vägledning för hantering av Reservkraftprocessen
Under maj 2012 genomförde Livsmedelsverket, Energimyndigheten och Elsäkerhetsverket en undersökning i kommunerna kring reservkraft. Enkät...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB784
Antal
 
 
Kontakt:
Jan-Olof Olsson Jan-Olof.Olsson@msb.se