Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Eldstaden och spisen är hemmets största brandrisker under vintern

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-12-09 kl. 10:00
43 % av räddningstjänstens insatser till bränder i bostäder genomförs mellan december och mars. Den främsta orsaken är att antalet bränder i eldstäder ökar under vintermånaderna.

Soteld, det vill säga när sot och tjära brinner i skorstenen, är den vanligaste orsaken till bränder i villor. Dessa ökar markant under årets kallaste månader, med en topp i januari. I flerbostadshus är bortglömd spis den vanligaste brandorsaken över hela året.

Vad gäller bränder som orsakas av levande ljus, så inträffar 42 % av dessa i december med toppar den andra och fjärde advent (baserat på tillbud 2008-2012).

Fler dör i bränder under vintern

Under vintermånaderna ökar även antalet döda i bränder. Rökning står för den största delen, 20 %, av de kända orsakerna till dödsbränder. 

Jämföresle antal döda i bränder hittils i år och tidigare år

År  Januari-november  Hela året
 2013  88*  -
 2012  93  103
 2011  87  102
 2010  105  130

 *preliminär siffra

Brandvarnare minskar konsekvenserna

Varje dag åker räddningstjänsten i genomsnitt till 16 hem där det börjat brinna. Men det finns enkla sätt att skydda sig mot brand. I statistiken från räddningstjänsternas insatsrapporter ser man att det finns ett samband mellan fungerande brandvarnare och brandens utveckling. En fungerande brandvarnare upptäcker och larmar redan i ett tidigt skede och ger därför större möjlighet till agerande, till exempel ta sig ut, begränsa eller släcka branden på ett säkert sätt.

I de fall en fungerande brandvarnare fanns har branden spridit sig i mindre omfattning jämfört med när det inte har funnits någon brandvarnare, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Se statistiken för bostadsbränder under vintern

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

För att öka medvetenheten om brandrisker och hur man förebygger och agerar vid brand, deltar MSB tillsammans med räddningstjänster, kommuner, länsstyrelser, branschorganisationer och bostadsbolag i en Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan.

Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Informationskampanjen Aktiv mot brand

Kontakt:
Anders Lundberg Anders.Lundberg@msb.se