Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny rapport: Förmåga och begränsningar av förekommande släcksystem vid bränder - fokus på miljöarbete

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-15 kl. 12:48
Vilka släckmetoder finns på dagens marknad och hur väl fungerar de, både för dess ändamål och påverkan på miljö- och arbetsmiljö? Det försöker en ny studierapport finna svar på.

Studien har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (SÄRF), på uppdrag av MSB.

Innehållet belyser risker i samband med insatser vid bränder, val av metoder och dess förmåga.

Då flera av de beskrivna släcksystemen har betydligt lägre vattenflöde än konventionella släcksystem minskar mängden släckvatten vid en insats. Därigenom minskas även spridningen av farliga restämnen
från släckningsarbetet. Vid användning av skumvätskor för att öka släckförmågan, bör påverkan på miljön alltid tas i beaktande innan insatsen påbörjas.

Skumvätskor påverkar miljön negativt

Användandet av skumvätskor har en negativ påverkan på både människan och miljön. För att få en filmbildande effekt tillsätts någon form av fluorkemikalie. Historiskt sett har tillverkare ofta tillsatt PFOS. PFOS har visat sig ha negativa effekter på människa och miljö och är därför förbjuden att använda sedan 2011.

Det finns andra skumvätskor som sägs vara mer ”miljövänliga” då de har en kort nedbrytningstid. Men en snabb nedbrytning innebär dock att syre förbrukas exempelvis i vattendrag vilket får negativa miljöeffekter. Ämnen som ersatt PFOS vet man har en negativ inverkan på miljön och människan och är därför under utredning för ett eventuellt förbud.

Det är alarmerande att användningen av skumvätskor ökar inom räddningstjänsten i Sverige, samtidigt som forskning och vetenskapliga rön påvisar skummets negativa effekter på människa och miljö.

 
Kontakt:
Bo Andersson Bo.Andersson@msb.se