Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrandssäsongen 2019

Under våren har det varit soligt och torrt under längre perioder och brandrisken har ökat på flera platser i Södra och mellersta Sverige. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel.

SOS Alarm lägger ut lägesbilder angående brandläget i Sverige. Till SOS Alarms webbsida

Så stärker MSB skogsbrandsberedskapen till sommaren 2019

Efter de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 fick MSB i uppdrag av regeringen att stärka skogsbrandsberedskapen till sommaren 2019. Nu har vi genomfört en rad åtgärder för att Sverige ska stå bättre rustat att hantera skogsbränder till sommaren 2019.

Vad ska jag tänka på om jag måste elda?

Du ska såklart alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du eldar i skog och mark eller eldar i din trädgård. Detta är extra viktigt just nu för dig som bor i ett område med hög brandrisk.

Vad gör MSB?

Sedan 23 april är det förhöjd helikopterberedskap vilket innebär att helikoptrar placeras ut där riskerna är som störst.

Skogsbrand

När kommunens och regionens egna resurser är uttömda vid en skogsbrand, har MSB:s förstärkningsresurser som kan användas.

Eldningsförbud

Under våren och sommaren kan det vara förbjudet att elda i skog och mark på grund av stor brandrisk. Vid eldningsförbud är normalt all öppen eld förbjuden.
 Träd

Brandriskprognoser

Vädret påverkar brandrisken i skog och mark. Information om risker för skogs- och gräsbrand finns i MSB:s och SMHI:s informationssystem "Brandrisk skog och mark".

Frivilliga inom krisberedskapen

Frivilliga utgör en viktig del i samhällets krisberedskap. När kriser och större olyckor inträffar kan det visa sig att ordinarie planerade resurser inom krisberedskapen inte räcker till. I det läget behöver de aktörer som hanterar krisen förstärkning. Vi tydliggör, tillgängliggör och utvecklar frivilliga förstärkningsresurser i samhällets krisberedskap.

Pressmeddelanden


Nyheter: skogsbrand