Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrand

Det finns en nationell beredskap för skogsbränder i skog och mark. MSB är navet för Sveriges samlade krishantering och bidrar med helhetsperspektivet vid en samhällsstörning. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel.

En viktig uppgift i MSB:s operativa roll är att följa händelseutvecklingen, inklusive resurstillgång och behov. Det gör vi huvudsakligen genom regelbundna samverkanskonferenser samt genom den samlade lägesbilden. När vi ser att lokal och regional nivå behöver stöd, går vi in med förstärkning (med eller utan förfrågan).

Skogsbränder 2018

Svårsläckta bränder, extremt höga brandriskvärden, den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU någonsin och historiska beslut – sommaren 2018 var exceptionell på många sätt. God samverkan mellan alla inblandade aktörer gjorde att vi kunde hantera skogsbrandssäsongen.

Inriktning och samordning

Vid större händelser berörs oftast flera delar av samhället, där olika aktörer har ansvar för sina respektive delar. För att samhället ska fungera under samhällsstörningen behöver de olika delarna fungera tillsammans. Därför behöver det gemensamma arbetet samordnas och drivas/styras i en viss riktning för att vara effektivt.

Nationell lägesbild

MSB jobbar löpande med att omvärldsbevaka, samla in information och analysera läget för att ha en nationell överblick. Vid behov kan MSB också skapa en nationell lägesbild som delas med berörda aktörer.

Kommunikation till allmänheten

Allmänheten behöver information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.  Det är viktigt för att alla ska känna till vad de ansvariga aktörerna gör för att hantera en olycka eller kris och vad den enskilde själv kan göra.

Expertstöd inom MSB

För att stödja aktörernas hantering har MSB expertstöd inom ett antal områden.