Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Beredskap och stöd

Tipsa om artikeln
MSB har beredskap för allvarliga olyckor, kriser och katastrofer både i Sverige och internationellt. MSB:s uppdrag är att bistå och ge stöd till samordning mellan svenska myndigheter i krissituationer och att kunna bistå EU och FN-organisationer.

MSB har en beredskapsorganisation som ska säkerställa vår hantering vid allvarliga olyckor, kriser och katastrofer. Organisationen består av funktioner som har beredskap utanför kontorstid, de är uppdelade inom olika områden för att kunna ge stöd till andra aktörer och den egna organisationen dygnet runt. Nedan kan du se några av områdena som funktionerna arbetar och ger stöd inom.

Tjänsteman i beredskap (TiB)

MSB:s tjänsteman i beredskap (TiB) är myndighetens operativa kontaktpunkt för andra myndigheter, aktörer inom krisberedskapsområdet och för civilskyddsmekanismen inom EU samt övriga internationella partners. TiB kontaktas på telefon 054 150 150. Samtalet kopplas via SOS Alarm.
Tjänsteman i beredskap

Beredskap för stöd till räddningstjänst

MSB har experter i beredskap för att kunna ge råd och stöd till räddningstjänst i samband med svåra olyckor och katastrofer. Kontaktas via TiB.

Presstjänst

MSB:s presstjänst är öppen för journalister dygnet runt.
Tel 070-321 88 74, Sms 073-749 47 94, kommunikation@msb.se
MSB:s presstjänst

Krisinformation.se

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser - före, under och efter krisen. Webbplatsen riktar sig till allmänhet och media och ska underlätta för dig att hitta till den information du söker.

Rakel

Rakel är vårt nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning. Det har byggts ut i hela Sverige för att stärka samhällets krishanteringsförmåga och underlätta den dagliga kommunikationen hos organisationer som arbetar med ordning, säkerhet eller hälsa. Rakel kundstöd är tillgänglig dygnet runt, tel 020-250 250, kundstod.rakel@msb.se
Rakel

WIS

WIS är ett nationellt webbaserat informationssystem framtaget för att underlätta informationsdelning mellan aktörerna i det svenska krishanteringssystemet före, under och efter en kris.

MSB svarar för teknik- och användarsupport. Supporten är öppen dygnet runt alla dagar. Vid brådskande ärenden utanför kontorstid är ett telefonsamtal det snabbaste sättet att komma i kontakt med oss.
Tel 010-240 4300, wis@msb.se
WIS

CERT-SE

CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter. Tel 08 678 57 99, cert@cert.se
CERT-SE

cert.se (extern webbplats, nytt fönster)

Publicerad: 2009-09-14 kl. 17:51 | Senast granskad:2018-08-17 kl. 15:07
Kontakt:
Mikael Tofvesson Mikael.Tofvesson@msb.se