Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

NIS-direktivet

NIS-direktivet genomfördes i Sverige 2018 och ställer krav på säkerhet i nätverk och informationssystem. Reglerna omfattar leverantörer av samhällsviktiga tjänster och vissa digitala tjänster som kan finnas i både privat och offentlig sektor.

Nätverk och informationssystem spelar en viktig roll i samhället. Deras tillförlitlighet och säkerhet är grundläggande för ekonomisk och samhällelig verksamhet. Det är bakgrunden till det så kallade NIS-direktivet som innehåller åtgärder för att uppnå en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverk och informationssystem inom EU.

Den svenska NIS-regleringen innebär i korthet krav på informationssäkerhet och incidentrapportering för leverantörer av samhällsviktiga och vissa digitala tjänster. Dessutom har ett antal myndigheter tillsynsansvar kopplat till den nya regleringen. MSB har en bred roll kopplat till regleringen som bland annat innefattar föreskriftsrätt, samordning och mottagare av incidentrapporter.

MSB:s NIS-föreskrifter

Under hösten 2018 gav MSB ut fem föreskrifter kopplade till NIS-regleringen.Den 1 november trädde föreskrifter om anmälan och identifiering av samhällsviktiga tjänster samt föreskrifter om informationssäkerhet för samhällsviktiga tjänster i kraft. MSB:s föreskrifter om incidentrapportering för samtliga NIS-leverantörer träder i kraft 1 mars 2019 men finns tillgängliga nu.

Frågor om NIS-regleringen

Om du har allmänna frågor om NIS-regleringen är du välkommen att kontakta oss på fraga.nis@msb.se