Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Släckutrustning - stöd till dig som ger råd

Tipsa om artikeln
Här finner du som ska ge råd till privatpersoner information om brandsläckare och brandfillt om var de ska placeras, hur de skötas, testas med mera. Du finner även information om varför rekommendationerna ser ut som de gör.

I ett samarbete mellan MSB, Boverket, ett par räddningstjänster, Fastighetsägarna Sverige, Svebra, BrandvarnareGruppen, Svenska Brandskyddsföreningen har vi tagit fram dessa rekommendationer.

Gå direkt till:

 

Pulversläckare i bostäder

Minst 6 kg pulver

Kontroll av pulversläckare

Brandfilt i bostäder

Storlek på brandfilt 

Information till privatpersoner:

Släckutrustning är viktigt att ha i bostaden för att tidigt kunna släcka mindre bränder. Bra släckutrustning för hemmet är 6-kilos pulversläckare och brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i ett rum. Brandfilten lämpar sig för släckning av bränder i mindre föremål, så som i kläder, i grytor eller i en begränsad del av en möbel.

Bakgrund och information till dig som ger råd

Sedan år 2000 har de gemensamma rekommendationerna för brandsläckare i bostäder varit 6 kg pulver. Mer om tester, försök och bakgrund finns att läsa i dokumentet Sex kilo pulver.

Sex kilo pulver (pdf, öpnnas i nytt fönster)

Pulversläckare i bostäder

Information till privatpersoner

Ha pulversläckare i din bostad

 • Placera släckare på synlig plats, gärna i bostadens entré.
 • Har du stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare.
 
 Har du stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Till exempel en på varje våning. Placera släckare på synlig plats, gärna vid entréer som till exempel en groventré eller ut till en altan.
 • Släckare ska inte vara blockerade, utan lättillgängliga.
 • Ställ släckaren med användarinstruktionen utåt, synlig och läsbar.
 • Pulversläckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7.

Bakgrund och information till dig som ger råd

Släckare som inte står på entrévåningen bör stå intill trappa om det är flera våningar i bostaden.

Alla pulversläckare går dessutom att använda i elektrisk utrustning och är relativt underhållsfria om de förvaras inomhus. Pulver har också en god förmåga att komma runt i vinklar och vrår i rummet. Det transporteras helt enkelt runt med hjälp av luftrörelserna i brandrummet.

Majoriteten av alla handbrandsläckare är röda. Röd är även den färg som tillåts i standarden för egenskaper, funktionskrav och provningsmetoder för handbrandsläckare (SS-EN 3-7:2004+A1:2007). Det finns designade brandsläckare, och om man för hemmabruk väljer en sådan släckare är det viktigt att den i alla aspekter, utom färgval, uppfyller kraven enligt nämnda standard. Det är inte minst viktigt att instruktionstexten tydligt kontrasterar mot aktuell bakgrundsfärg.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Storlek på pulversläckare: minst 6 kg pulver

Information till privatpersoner

Brandsläckare i bostäder: minst 6 kg pulver

 
Med 6 kg pulversläckare har personer som inte har vana att släcka bränder goda förutsättningar att släcka en brand som kan uppstå i en bostad. Pulversläckaren släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och har en effektiv släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek.

 

Pulversläckare ska uppfylla och vara märkt med den europeiska standarden. Det finns olika så kallade effektivitetsklasser enligt standarden och en 6 kg pulversläckare bör minst vara av effektivitetsklassen 43A 233B C. Ju högre siffror desto högre effektivitet.

Bakgrund och information till dig som ger råd

På frågan om mindre släckare kan räcka är svaret att vi rekommenderar minst en 6 kg pulversläckare för bostaden. Orsaken till det är att med den storleken på släckare har även ovana personer har goda förutsättningar att släcka en brand som kan uppstå i en bostad.

Saneringskostnaderna är ett överkomligt problem. Nackdelen med pulversläckare är att de smutsar ner. Men smutsigt blir det även när det brinner. Det gäller därför att släcka så fort som möjligt och då är pulver bäst.

I allmänhet är det bättre att använda pulversläckare vid en mindre brand och ta saneringskostnaden istället för att ta en större brandskada.

Den europeiska standarden som en pulversläckare ska vara märkt med är SS-EN 3-7.

Effektivitetsklassen beskriver hur stor brand av olika typer handbrandsläckaren kan klara av att släcka. 43A betyder ett provbål med staplade trästavar som är 4,3 meter långt. 233B betyder ett fat med en viss mängd brandfarlig vätska och en bestämd diameter. Sista bokstaven i effektivitetsklassen ovan (C) innebär att släckaren även kan användas vid bränder i gas.

Läs mer om effektivitetsklassning och provbål

Tillbaka till innehållsförteckningen

Kontroll av  pulversläckare

Information till privatpersoner

Kontrollera din pulversläckare

 • Tryckmätaren ska stå på grönt
 • Slangen ska vara hel
 • Plomberingen ska sitta kvar
 • Följ anvisningar från tillverkaren
 
Kontrollera din egen släckare regelbundet genom att kolla att tryckmätaren står på grönt, att slangen är hel, att den är plomberad och att den inte är skadad. Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service.

 

Man kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den omedelbart lämnas in för översyn och påfyllning, även om man bara använt den lite.

Bakgrund och information till dig som ger råd

Det finns en standard för underhåll av brandsläckare, SS 3656. I denna standard finns rekommendationer för intervall och omfattning av underhåll på olika typer av släckare. I standarden finns angivit olika typer av service för handbrandsläckare och dessa skiljer sig åt i rekommenderade tidsintervall, omfattning och utförande. Den rutinkontroll som innehavaren kan göra omfattas av rekommendationerna ovan, i övrigt hänvisas till tillverkarens anvisningar om skötsel och service.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Brandfilt i bostäder

Information till privatpersoner 

Ha brandfilt i din bostad

 • Placera brandfilten nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.
 • Ha en brandfilt på varje våningsplan.
 
Med en brandfilt kan du släcka en brand i till exempel kläder, möbler eller på spisen. Ha en brandfilt på varje våning. Gärna nära kök då de flesta bränder startar där.

 

En brandfilt kan användas vid små bränder som med god marginal täcks av filtens storlek.

En brandfilt ska uppfylla och vara märkt med den europeiska standarden.

Bakgrund och information till dig som ger råd

I första hand bör man ha minst 6 kg pulversläckare hemma. Men vi rekommenderar även att man har brandfilt.

Det finns brandfiltar med designade höljen. Om man för hemmabruk väljer en sådan brandfilt är det viktigt att den i alla aspekter, utom färgval, uppfyller kraven enligt den europeiska standarden SS-EN 1869 och dess avsedda funktion.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Storlek på brandfilt

Information till dig som ger råd och till privatpersoner

Brandfilt bör vara 120 x 180 cm

 
Storleken på en brandfilt bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka merparten av en vuxen människa.

 

Tillbaka till innehållsförteckningen

Läs mer om projektet med gemensamma rekommendationer för bostäder på msb.se/brandskyddibostad

Publicerad: 2014-04-01 kl. 16:01 | Senast granskad:2014-06-03 kl. 18:08
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
 
 
Brandskydd i bostäder – för dig som ger råd
Antal
Ej i lager